Ptasia grypa
INFORMACJA
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Ostrołęce informuje iż w związku z szybko rozwijającą się wysoce zjadliwą grypą ptaków poleca stosować się do następujących zasad ochrony drobiu przed chorobą.
W odniesieniu do warunków utrzymania drobiu oraz zasad zarządzania gospodarstwem powinny być stosowane następujące środki bioasekuracji:
-stosowanie zasady „cały kurnik pełen lub cały kurnik pusty”;
-zapewnienie odpowiednich warunków utrzymania w zakresie temperatury, wilgotności, wymiany powietrza, dostępu światła;
-stosowanie prawidłowej obsady kurnika;
-utrzymywanie w jednym kurniku, w obrębie jednego stada, drobiu w jednakowym wieku;
-izolacja poszczególnych kurników przez zapewnienie osobnej obsługi, żywienia, narzędzi;
-zabezpieczenie paszy przed dostępem gryzoni i dzikich ptaków;
-rejestrowanie wejść osób postronnych na teren gospodarstwa;
-odkażanie kół pojazdów wjeżdżających na teren gospodarstwa;
-regularne aktualizowanie planu zabezpieczenia gospodarstwa przed gryzoniami;
- rejestrowanie prowadzonych regularnie czynności odkażania, dezynsekcji i deratyzacji.
Pomieszczenia, w których utrzymuje się drób, ich wyposażenie oraz sprzęt powinny być:
-wykonane z materiałów nieszkodliwych dla zdrowia drobiu oraz nadających się do oczyszczania i odkażania;
-zabezpieczone przed dostępem zwierząt innych niż utrzymywane w gospodarstwie; utrzymywane w czystości;
-oznakowane tablicą z napisem „Osobom nieupoważnionym wstęp wzbroniony”.
Odchody oraz niezjedzone resztki paszy powinny być usuwane z pomieszczeń tak często, aby uniknąć zanieczyszczenia paszy lub wody.
Osoby zatrudnione do wykonywania czynności związanych z utrzymywaniem drobiu powinny:
-stosować odzież ochroną, oddzielną do pracy przy każdym stadzie w kurniku;
-posiadać aktualne badania na nosicielstwo pałeczek Salmonella;
-zostać przeszkolone w zakresie higieny osobistej oraz możliwych dróg przenoszenia zakażenia zapośrednictwem odzieży oraz sprzętu.